Skip to content Skip to footer
Συνδεσμος Ταξιδιωτικων Πρακτορων Κερκυρας

Μορφές Τουρισμού στην Κέρκυρα

Εκτός από τα βασικά μορφές τουρισμού, όπως είναι ο τουρισμός αναψυχής, νέες μορφές τουρισμού έχουν εμφανιστεί και έχουν καταταχθεί ως εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Η Κέρκυρα ανοίγεται σταδιακά σε ένα νέο κοινό και προσαρμόζεται σε μια νέα εποχή τουρισμού, διατηρώντας όλα τα πολιτισμικά στοιχεία της αλλά και την μοναδική της ταυτότητα. Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού περιλαμβάνουν τις εξής:

Οι άνθρωποι στη γη ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για σημαντικά θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και θέλουν να προστατέψουν το περιβάλλον, την χλωρίδα και την πανίδα του πλανήτη μας. Έτσι, μια νέα μορφή τουρισμού έκανε την εμφάνιση της ως οικολογικός τουρισμός. Μέσα από τον οικολογικό τουρισμό, οι ταξιδιώτες μπορούν να ενημερωθούν για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν κάποιες περιοχές και να δραστηριοποιηθούν περισσότερο. Επιπλέον, στην Κέρκυρα υπάρχουν 3 περιοχές, οι οποίες είναι προστατευόμενες από το δίκτυο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Natura 2000.

Η νέα γενιά θέλει να προσφέρει στην κοινωνία μέσα από τον εθελοντισμό. The young generation is becoming more and more alerted and wants to give back to the society in terms of volunteering. Μέσα από το voluntourism, οι άνθρωποι ταξιδεύουν σε μια νέα χώρα και την ίδια στιγμή γίνονται εθελοντές για έναν σκοπό στον οποίο πιστεύουν. Τα καταφύγια ζώων στην Κέρκυρα έχουν ανοίξει τις πόρτες τους στους ταξιδιώτες που θέλουν να βοηθήσουν στις καθημερινές εργασίες των καταφυγίων ενώ εξερευνούν το νησί της Κέρκυρας.

Παρόλο που ο Αγροτουρισμός δεν είναι ακόμη ιδιαίτερα δημοφιλής ή ανεπτυγμένος στην Ελλάδα, σταδιακά αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς. Η Κέρκυρα έχει διάφορα ελαιουργία και παραδοσιακά μέρη που οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν την διαδικασία της παραγωγής, να μάθουν πώς να δοκιμάζουν σωστά το ελαιόλαδο αλλά και πώς να μαγειρεύουν τα παραδοσιακά, τοπικά φαγητά μέσα από μαθήματα μαγειρικής. Μια υποκατηγορία του Αγροτουρισμού είναι o Τουρισμός του κρασιού. Η Κέρκυρα έχει διάφορους αμπελώνες, οι οποίοι είναι ανοιχτοί στο κοινό για επισκέψεις αλλά και γευστικές δοκιμές κρασιών.  

Ο Παραθαλάσσιος Τουρισμός αναφέρεται σε όλες τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στη ακτή ή σε μικρή απόσταση από αυτήν. Οι δραστηριότητες αυτές συμπεριλαμβάνουν την ηλιοθεραπεία, την κολύμβηση και τα θαλάσσια σπορ όπως το σερφινγκ. Ο θαλάσσιος τουρισμός συμπεριλαμβάνει την ενοικίαση βαρκών, τα ταξίδια με θαλαμηγούς, την ιστιοπλοΐα, το καγιάκ κ.τ.λ. Στην Κέρκυρα, κατά τη διάρκεια την καλοκαιρινής σεζόν, γίνονται διάφοροι αγώνες και ρεγκάτες. Το νησί έχει διάφορες μαρίνες με μεγαλύτερη την ιδιωτική μαρίνα στα Γουβιά, η οποία έχει χωρητικότητα 1235 θέσεων και προσφέρει όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις που εξασφαλίζουν μια πολύ άνετη διαμονή.

Είναι ευρέως γνωστό ότι η Ελλάδα διαθέτει πολύ σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους που προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες. Η Κέρκυρα έχει επίσης διάφορους χώρους αρχαιολογικής σημασίας όπως την Παλαιόπολη (που ιδρύθηκε τον 8 αιώνα π.Χ.), τον πύργο της Νεραντζίχας (4ος αιώνας), τον Ναό της Αρτέμιδος (6ος αιώνας) και το μνημείο του Μενεκράτη (ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. και έχει την πιο παλιά αρχαϊκή επιγραφή της Ελλάδας). Για εκείνους που ενδιαφέρονται για τα μουσεία, στην Κέρκυρα υπάρχουν τα εξής: το Αρχαιολογικό μουσείο, το Βυζαντινό μουσείο, το μουσείο Ασιατικής Τέχνης, το Μουσείο Καποδίστρια, το μουσείο Αχίλλειο που βρίσκεται στο πανέμορφο κτήμα της αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας (Σίσι), το μουσείο Χαρτονομισμάτων και το Σερβικό μουσείο.

Ο Πολιτιστικός τουρισμός θα μπορούσε να είναι η βασική κατηγορία κάτω από την οποία θα βρίσκονταν ο αγροτουρισμός, η εθελοντική εργασία και ο τουρισμός, ο οικολογικός τουρισμός και ο αρχαιολογικός τουρισμός. Αναφέρεται στους επισκέπτες που θέλουν να αποκτήσουν αυθεντικές και παραδοσιακές εμπειρίες ενώ ανακαλύπτουν την κουλτούρα του προορισμού που επισκέπτονται. Οι δραστηριότητες του Πολιτιστικού τουρισμού περιλαμβάνουν την επίσκεψη σε ένα μουσείο, την κοινωνικοποίηση με τους ντόπιους, την γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων αλλά και της παραδοσιακής, τοπικής κουζίνας, τη συμμετοχή σε διάφορα φεστιβάλ και στην Ελλάδα πιο συγκεκριμένα στα διάσημα πανηγύρια, την εξερεύνηση ενός παραδοσιακού χωριού αλλά ακόμα και την εκμάθηση της τοπικής γλώσσας. Επιπλέον, ο πολιτιστικό τουρισμός παροτρύνει τους ανθρώπους να ενδιαφερθούν ακόμη περισσότερο στην ιστορία και τα έθιμα του μέρους που επισκέπτονται ενώ δίνουν στις διακοπές τους ένα βαθύτερο νόημα.

Η Κέρκυρα έχει παραπάνω από 170 ορθόδοξες εκκλησίες και 17 μοναστήρια, τα περισσότερα από τα οποία είναι ανοιχτά για το κοινό. Η πιο διάσημη εκκλησία από όλες είναι η εκκλησία του Προστάτη του νησιού – Άγιου Σπυρίδωνα. Κάθε χρόνο, χιλιάδες πιστοί έρχονται στην Κέρκυρα για να επισκεφτούν τα Ιερά Λείψανα Του, τα οποία φυλάσσονται στην εκκλησία. Επίσης, 180 μέτρα από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, βρίσκεται η Μητρόπολη όπου βρίσκονται τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Θεοδώρας.  
Η πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού είναι χριστιανοί ορθόδοξοι ενώ περίπου το 5% του πληθυσμού είναι Καθολικοί που προέρχονται από την Μάλτα, την Ιταλία και την Αγγλία. Η Κέρκυρα έχει 3 καθολικές εκκλησίες: τον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου (γνωστό και ως Duomo), την Εκκλησία Παναγίας των Καρμελιτών (Τένεδος) και την εκκλησία της Ιεράς Καρδίας του Χριστού. Επιπλέον,  η Κέρκυρα έχει ένα Καθολικό κοιμητήριο και πολύ κοντά, υπάρχει και το Εβραϊκό κοιμητήριο. Το νησί έχει επίσης την δική του Εβραϊκή κοινότητα στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, όπου βρίσκεται και η Συναγωγή.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για αθλητικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, ανεξαρτήτου από το εάν είναι ο κύριος σκοπός των διακοπών τους ή όχι. Εκτός από τα θαλάσσια σπορ, που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε πλευρά του νησιού και διάφορα extreme sports όπως το αλεξίπτωτο και η ποδηλασία, στην Κέρκυρα υπάρχουν και διάφορα γήπεδα για διαφορετικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το χάντμπολ, το τένις και το κρίκετ. Κατά τη διάρκεια του χρόνου, γίνονται διάφοροι αγώνες και ομάδες έρχονται από όλον τον κόσμο. Σαν υποκατηγορία κάτω από τον αθλητικό τουρισμό θα μπορούσε να προστεθεί και ο τουρισμός του γκολφ. Το Corfu Golf Club διαθέτει γήπεδο 18 οπών στο λιβάδι του Ρόπα, το οποίο βρίσκεται μόνο 14 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας. Κάθε χρόνο γίνονται αγώνες και τουρνουά σε ένα ιδανικό μέρος για τους λάτρεις του γκολφ.

Η Ελλάδα γίνεται όλο και πιο ενεργή στον τομέα του συνεδριακού τουρισμού. Στην Κέρκυρα υπάρχει διάφορα συνεδριακά κέντρα σε ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστεριών με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις όσον αφορά στην επιτυχία των συνεδρίων. Ο συνδυασμός της διεξαγωγής συνεδρίου με την εξερεύνηση του τοπικού πολιτισμού είναι ο ιδανικός τρόπος για τους συμμετέχοντες να αποκτήσουν μια αξέχαστη εμπειρία. Παρόλο που ο συνεδριακός τουρισμός, όπως κάθε μορφή τουρισμού, έχει χτυπηθεί σκληρά από την πανδημία του COVID-19, παραμένουμε αισιόδοξοι ότι θα επανέλθει κατά τη διάρκεια των επόμενων χρόνων και ότι η Κέρκυρα θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει μια πληθώρα συνεδρίων με μεγάλα οφέλη στους διοργανωτές αλλά και στους συμμετέχοντες.

Για οποιεσδήποτε περαιτέρω πληροφορίες