Skip to content Skip to footer
Συνδεσμος Ταξιδιωτικων Πρακτορων Κερκυρας

Εορτασμοί στην Κέρκυρα

Στη Κέρκυρα κατά τη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιούνται διάφοροι εορτασμοί και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Παρ ’όλο που η το Καρναβάλι της Πάτρα είναι το πιο διάσημο Καρναβάλι της Ελλάδας, το Καρναβάλι στην Κέρκυρα θεωρείται μια εξίσου μοναδική εμπειρία. Από την αρχή του Καρναβαλιού και για τις επόμενες τρεις Κυριακές, οι μασκαράδες παρελαύνουν και υπάρχει ένα ιδιαίτερα χαρούμενο κλίμα στην πρωτεύουσα του νησιού ενώ οι Βενετσιάνικοι μασκαράδες με τα ιδιαίτερα Βενετσιάνικα κουστούμια τους μας γυρίζουν πίσω στον 18ο αιώνα. Την Τσικνοπέμπτη, δηλαδή την Πέμπτη πριν τη δεύτερη Κυριακή του Καρναβαλιού, ο κόσμος πηγαίνει στις ταβέρνες και τρώνε κρέας για ενώ διασκεδάζουν με τραγούδια και χορούς. Στη πόλη της Κέρκυρας, τα Πετεγολέτσα λαμβάνουν χώρα, τα οποία είναι ένα είδος θεατρικού με κωμικό χαρακτήρα στο οποίο οι γείτονες βγαίνουν στα παράθυρα τους, κουτσομπολεύουν και λένε ξεκαρδιστικές ιστορίες, θυμίζοντας την commedia dell’ arte. Την τελευταία Κυριακή του Καρναβαλιού, ο Καρνάβαλος παρελαύνει και μετά την παρέλαση του και σύμφωνα με το έθιμο, καίγεται έτσι ώστε όλο το κακό να καεί αφού πριν διαβαστεί η διαθήκη του.

Το Καρναβάλι πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Φλεβάρη ή το Μάρτη αφού είναι κινητή εορτή.

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινάει η Σαρακοστή της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία θα συνεχίσει για 40 ημέρες, μέχρι το Πάσχα. Την Καθαρά Δευτέρα, οι άνθρωποι μαζεύονται για το μεσημεριανό τραπέζι και η λαγάνα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με τα θαλασσινά και άλλα νηστίσιμα φαγητά. Σε όλη την Ελλάδα πετάνε χαρταετοί, ένα έθιμο που συμβολίζει την ανάγκη του ανθρώπου για πνευµατική και ψυχική εξύψωση στα ουράνια και την επιθυµία του να πλησιάσει το Θεό.

Την 25η Μαρτίου οι Έλληνες γιορτάζουν με παρελάσεις και ελληνικές σημαίες σε όλη την Ελλάδα την αρχή της Επανάστασης αλλά και τους εθνικούς ήρωες της χώρας. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα στην πόλη της Κέρκυρας γίνεται η παρέλαση και μετά την παρέλαση, σύμφωνα με το έθιμο, τα εστιατόρια γεμίζουν με κόσμο με το κλασικό πιάτο της ημέρας να είναι ο μπακαλιάρος με τη σκορδαλιά. Την ίδια ημέρα, η Ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, την αναγγελία από τον Γαβριήλ προς την Παναγία ότι θα γεννήσει τον Χριστό.

Tο Πάσχα στην Κέρκυρα είναι το πιο διάσημο Πάσχα στην Ελλάδα και άνθρωποι έρχονται από όλο τον κόσμο για να ζήσουν την εμπειρία του. Ξεκινάει την Κυριακή των Βαΐων στις 11:00 με τη λιτανεία των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Σπυρίδωνα, στην οποία παίρνουν μέρος όλες οι Φιλαρμονικές της Κέρκυρας, αφού γιορτάζεται του θαύμα του Αγίου, ο οποίος έδιωξε την πανώλη από το νησί. Τη Μεγάλη Δευτέρα, όλοι οι φούρνοι ψήνουν τη φογάτσα, ένα είδος από τσουρέκι το οποίο είναι έθιμο που προέρχεται από την εποχή της Ενετοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας οι πιστοί πηγαίνουν στις εκκλησίες όπου εξελίσσεται το δράμα της Σταύρωσης του Χριστού. Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η μέρα με τις περισσότερες λιτανείες, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στην πόλη της Κέρκυρας αλλά και στα χωριά. Η τελευταία λιτανεία αρχίζει στις 22:00 στη Μητρόπολη και είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια. Οι φιλαρμονικές που συνοδεύουν τη λιτανεία παίζουν τα πένθιμα εμβατήρια Adagio, Marcia Funebre, Elegia Funebre και Marche Funebre, σε μια πολύ συγκινητική ατμόσφαιρα. Τις πολύ πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου στην εκκλησία της Παναγίας των Ξένων στην Πλακάδα γίνεται η αναπαράσταση του σεισμού ενώ στις 11:00 μαζεύονται όλοι στην καρδιά του νησιού, στο Λιστόν και στην πλατεία της Σπιανάδας για να παρακολουθήσουν το πιο διάσημο έθιμο της Κέρκυρας με τους μπότηδες που πετάγονται από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια. Για κάποιους αυτό συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού ενώ για άλλους συμβολίζει το τέλος σε οτιδήποτε κακό και άσχημο και την αρχή για κάτι καινούργιο και χαρούμενο. Το βράδυ στις 23:00 ξεκινάει η Ακολουθία της Αναστάσεως και με το πρώτο Χριστός Ανέστη αμέτρητα βεγγαλικά διακοσμούν τον ουρανό όσο η Ορθοδοξία γιορτάζει μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της ιστορίας της. Οι φιλαρμονικές παίζουν χαρούμενες μελωδίες και παρελαύνουν στο κέντρο της πόλης.   

Το Πάσχα είναι κινητή εορτή και γιορτάζεται τον Απρίλιο ή το Μάιο.

Μια πολύ ιδιαίτερη μέρα για τα νησιά του Ιονίου αφού γιορτάζουμε την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε το 1864 μέσα από τη Συνθήκη του Λονδίνου. Η ημέρα αυτή γιορτάζεται κάθε χρόνο με παρέλαση στην πόλη της Κέρκυρας. 

Εκτός από την Κυριακή των Βαΐων, όπου γιορτάζουμε το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνα καθώς έδιωξε την πανώλη από το νησί, υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες όπου τιμούμε τον Άγιο για τα θαύματα του. Το Μεγάλο Σάββατο, η λιτανεία είναι αφιερωμένη στον  Άγιο καθώς έσωσε τους κατοίκους του νησιού από την πείνα ενώ στις 13 Ιουλίου η εκκλησία θυμάται το θαύμα με το οποίο Θεόδωρος απέκτησε πάλι την όραση του. Με τη λιτανεία στις 11 Αυγούστου εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε Αυτόν, γιατί προστάτευσε το νησί από την πολιορκία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, η λιτανεία είναι αφιερωμένη στον Άγιο αφού έσωσε την Κέρκυρα για δεύτερη φορά από την πανώλη.

Τέλος, στις 12 Δεκεμβρίου η Κέρκυρα γιορτάζει τον Προστάτη και Πολιούχο της.