Η Κέρκυρα
Η Κέρκυρα είναι η πρωτεύουσα των Ιονίων Νήσων ενώ το Ιόνιο Πέλαγος είναι κομμάτι της Μεσόγειου Θάλασσας, η οποία είναι η συνέχεια της Αδριατικής Θάλασσας. Η Κέρκυρα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος από τα νησιά του Ιονίου και μαζί με τα τρία Διαπόντια νησιά, Ερείκουσσα, Μαθράκι και Οθωνούς, σχηματίζουν την άκρη της βορειοανατολικής Ελλάδας. Ο πληθυσμός του νησιού (2019) υπολογίζεται στους 101.570.
Το όνομα του νησιού πηγάζει από την Ελληνική μυθολογία. Η Κόρκυρα, ήταν η κόρη του Ασωπού και της Μετόπης. Ο Ποσειδώνας, ο θεός της θάλασσας, ήταν πολύ ερωτευμένος μαζί της και την απήγαγε. Παντρεύτηκαν σε ένα άγνωστο νησί το οποίο και της χάρισε ως γαμήλιο δώρο, δίνοντας του το όνομα της. Αργότερα, το όνομα άλλαξε σε Κέρκυρα εξαιτίας της Δωρικής Διαλέκτου.
Ιστορία της Κέρκυρας
Το νησί είναι γνωστό στους ξένους ως Corfu (Κορφού), το οποίο προέρχεται από το βυζαντινό όνομα Coryfo (Κορυφώ), που σημαίνει κορυφή, καθώς όταν κάποιος πλησιάζει την Κέρκυρα από τη θάλασσα και μπαίνει στο λιμάνι, μπορεί να δει τις δυο κορυφές του παλαιού φρουρίου.
Η Κέρκυρα έχει πολύ πλούσια ιστορία και έχει υπάρξει υπό την κυριαρχία του Καρόλου Α’ του Ανζού, υπό την Ενετοκρατία για 400 χρόνια, την Γαλλοκρατία και την Ρωσοκρατία. Το 1814 οι Γάλλοι παρέδωσαν την Κέρκυρα στους Άγγλους, όπου παρέμεινε μέχρι και την 21η Μαίου το 1864 που ενώθηκε ξανά με την Ελλάδα.
Παραδόξως, η Κέρκυρα δεν υπήρξε ποτέ υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία, παρόλο που οι Οθωμανοί προσπαθούσαν ένα μήνα για να την κατακτήσουν. Σύμφωνα με τους πιστούς, ο Άγιος Σπυρίδωνας, ο προστάτης του νησιού, έσωσε την Κέρκυρα από τους Οθωμανούς κάνοντας ένα θαύμα. Το απόγευμα της 11ης Αυγούστου του 1716, μια τρομερή καταιγίδα ξέσπασε με αποτέλεσμα τον θάνατο των Τούρκων στρατιωτών. Κάθε χρόνο, αυτήν την μέρα, όλοι μαζεύονται στην πόλη της Κέρκυρας για να παρακολουθήσουν τη Λιτανεία του Άγιου Σπυρίδωνα και να τιμήσουν τα Ιερά Λείψανα του Προστάτη του νησιού.
Με Πολλές Διαφορετικές Επιρροές
Η Κέρκυρα είναι ένα κοσμοπολίτικο νησί με διαφορετικές επιρροές από τους διάφορους κατακτητές της. Υπό την κυριαρχία του Ανζού και αφού η Κέρκυρα έγινε μέρος του Δεσποτάτου της Ηπείρου, οι οχυρώσεις του νησιού ενισχύθηκαν και ένα αμυντικό τρίγωνο σχηματίστηκε το οποίο αποτελούταν από το Αγγελόκαστρο και τα κάστρα Γαρδίκι και Κασσιόπης. Κατά τη Γαλλοκρατία, η εμφάνιση της πόλης άλλαξε αφού φυτεύτηκαν δέντρα στην πλατεία της Σπιανάδας και στο Λιστόν, το οποίο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον Mathieu de Lesseps. Υπό την κυριαρχία των Γάλλων, ο οικονομικός και εκπαιδευτικός τομέας του νησιού άνθισαν. Κατά την Αγγλοκρατία, ιδρύθηκε η Ιόνιος Ακαδημία και έγιναν ποικίλα δημόσια έργα. Επίσης, ιδρύθηκε η Ιονική Τράπεζα στην Κέρκυρα, η οποία ήταν και η πρώτη τράπεζα της Ελλάδας. Οι Βρετανοί έφεραν στην Κέρκυρα την τσιτσιμπύρα, το διάσημο κουμκουάτ αλλά και το εθνικό τους άθλημα, το κρίκετ, το οποίο μαθαίνουν οι μαθητές στα σχολεία ακόμη και σήμερα.
Οι Βενετοί
Παρ’όλο που όλοι οι παραπάνω έφεραν στην Κέρκυρα μεγάλες αλλαγές και πολιτιστικές επιρροές, κανένα άλλο έθνος δεν επηρέασε το νησί πιο πολύ από τους Βενετούς. Μεταβίβασαν στους Κερκυραίους την αγάπη τους για τις τέχνες και τη μουσική, δημιούργησαν το σύστημα ευγενών, προώθησαν την εκπαίδευση και ξεκίνησαν την καλλιέργεια των ελαιόδεντρων. Επιπλέον, κατασκεύασαν την παλιά πόλη αλλά και τα χωριά. Τέλος, εμπλούτισαν την Κερκυραϊκή κουζίνα με την παστιτσάδα, το σοφρίτο και το Μπουρδέτο, τα οποία αποτελούν τα παραδοσιακά πιάτα του νησιού μέχρι και σήμερα.
Σήμερα, το νησί έχει περίπου 6 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, κάποια από τα οποία είναι μεγαλύτερα από 400 ετών και είναι διασκορπισμένα σε ολόκληρο το νησί.
Στο κέντρο του νησιού βρίσκεται η ιστορική παλιά πόλη, η οποία είναι υπό της προστασίας της UNESCO.
Το Βορειοδυτικό
Τμήμα του Νησιού
Στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού βρίσκεται η Παλαιοκαστρίσα, γνωστή για τις πανέμορφες παραλίες της με τα τιρκουάζ νερά, καθώς και για τα εστιατόρια και μπαρς που είναι χτισμένα σε βράχους. Τα ερείπια του Αγγελόκαστρου βρίσκονται μόνο λίγα λεπτά μακριά. Συνεχίζοντας βόρεια, οι παραλίες του Άγιου Γεώργιου Πάγων, Πόρτο Τιμόνι και του Αγίου Στεφάνου Αυλιωτών είναι κάποιες από τις πιο όμορφες στην Κέρκυρα. Στη βορειοδυτική άκρη του νησιού βρίσκεται το ακρωτήρι του Δράστη. Οι ψηλοί γκρεμοί, η παραλίες με τον άργιλο και τα ηλιοβασιλέματα που κόβουν την ανάσα, το ακρωτήρι του Δράστη είναι από τα πιο θαυμαστά μέρη στην Κέρκυρα. Σε απόσταση μόλις 10 λεπτά με το αυτοκίνητο κάποιος μπορεί να βρει το Κανάλι της Αγάπης, στο Σιδάρι. Σύμφωνα με τον θρύλο, τα ζευγάρια που θα κολυμπήσουν στο κανάλι, θα μείνουν μαζί και ερωτευμένοι για πάντα.
Βόρεια Κέρκυρα
Στο βόρειο τμήμα του νησιού της Κέρκυρας βρίσκονται τα καλοκαιρινά θέρετρα της Ρόδας και της Αχαράβης ενώ για εκείνους που ψάχνουν ηρεμία κατά τη διάρκεια των διακοπών τους ο Αλμυρός και ο Άγιος Σπυρίδωνας αποτελούν ιδανικά μέρη. Γι’αυτούς που ψάχνουν όχι μόνο απομόνωση αλλά και πολυτέλεια, οι περιοχές Απραός και Αυλάκι συμπεριλαμβάνουν κάποιες από τις πιο μοναδικές ιδιοκτησίες του νησιού.
Το βορειοανατολικό τμήμα της Κέρκυρας περιλαμβάνει μια σειρά από αλιευτικά χωριά, με πρώτο να μεγαλύτερο την Κασσιόπη. Ξεκινώντας από την Κασσιόπη και με κατεύθυνση προς την πόλη της Κέρκυρας βρίσκουμε τον Άγιο Στέφανο Σινιών, την πανέμορφη παραλία της Κερασιάς, την Κουλούρα, το Αγνί, το Νησάκι και το Μπαρμπάτι. Αμέσως μετά βρίσκονται τα καλοκαιρινά θέρετρα του Ύψου και της Δασιάς, δίπλα στο εμβληματικό Κομμένο, μια περιοχή που συνδυάζει την πολυτέλεια με το καταπράσινο τοπίο και έχοντας ως θέα από τη μια πλευρά το βουνό του Παντοκράτορα και το Ιόνιο Πέλαγος και από την άλλη το Κοντόκαλι, τη μαρίνα των Γουβιών και την πόλη της Κέρκυρας. Στην Κέρκυρα, οι διαδρομές προς οποιαδήποτε κατεύθυνση είναι πολύ γραφικές, καθώς συμπεριλαμβάνουν διάφορα παραδοσιακά χωριά με μαγευτική θέα.
Νότια Κέρκυρα
Πηγαίνωντας στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, περνάμε από το Πέραμα που προσφέρει μοναδική θέα από το Ποντικονήσι. Μετά το Πέραμα βρίσκονται τα καλοκαιρινά θέρετρα Μπενίτσες, Μοραΐτικα και Μεσσογή ενώ αμέσως μετά βρίσκουμε τα παραθαλάσσια χωριά Μπούκαρι και Πετριτή, ιδανικά σε όσους αρέσει να απολαμβάνουν φρέσκα ψάρια. Λίγο πιο νότια βρίσκουμε το γραφικό χωριό της Λευκίμμης και μετά τον Κάβο, το καταλληλότερο μέρος για parties αλλά επίσης και για οικογένειες αφού τα ρηχά νερά της παραλίας τον καθιστούν ιδανικό για μικρά παιδιά. Στο νότιο τμήμα του νησιού βρίσκεται ο Αρκουδίλας, μια πανέμορφη παραλία, σπίτι των χελωνών καρέτα καρέτα αφού εκεί γεννιούνται τα χελωνάκια και τρέχουν προς το νερό. Το νοτιοδυτικό τμήμα της Κέρκυρας, από την παραλία του Αρκουδίλα και πάνω, υπάρχουν μόνο άγριες παραλίες με άμμο όπως ο Γαρδένος στους Βιταλάδες, ο Μαραθιάς, ο Άγιος Γεώργιος Σιναράδων, ο Ίσσος και ο Χαλικούνας. Ο Χαλικούνας είναι από τη μια πλευρά μια πολύ όμορφη παραλία αλλά από την άλλη είναι η λίμνη Κορισσίων, η οποία προστατεύεται από το πανευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000.
Τέλος, το δυτικό τμήμα του νησιού περιλαμβάνει επίσης μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες του με υπέροχα ηλιοβασιλέματα. Αυτές οι παραλίες είναι ο Άγιος Γόρδιος, το Γυαλισκάρι, ο Κοντογυαλός, η Γλυφάδα, η Μυρτιώτισσα και οι Έρμονες.